Днес отбелязваме годишнина от рождението на Мария Кюри – физичка и

...
Днес отбелязваме годишнина от рождението на Мария Кюри – физичка и
Коментари Харесай

Мария Кюри - първата жена с две Нобелови награди

Днес означаваме годишнина от рождението на Мария Кюри – физичка и химичка, първата жена с две Нобелови награди в две разнообразни области на науката.  

Мария е родом от Варшава, най-малкото от петте деца на семейство Склодовски. Родителите ѝ са учители и шефове на локални учебни заведения. Година откакто приключва гимназия се записва в незаконния така наречен „ Летящ университет “ – неговото битие дава опция на дамите в Полша също да получат висше обучение. Така стартира нейната работа в региона на химията. Заминава за Париж през 1891 година, година по-рано там е отишла сестра ѝ, тъй че за малко остава при нея.



По това време Мария е извънредно бедна, случвало ѝ се е дори да припада от апетит, само че за нищо на света не се отхвърля от науката. Започва да преподава физика и химия, а редом с това учи и в Сорбоната, където среща бъдещия си брачен партньор Пиер Кюри, който тогава е учител. Първоначално отхвърля брак с него, защото желае да се върне във Варшава, с цел да преподава. Накрая в действителност отпътува, само че е отхвърлена от Краковския университет, тъй като е жена. Пиер Кюри съумява да я накара да се върне назад във Франция.



Изминала е една година от първата среща на Мария и Пиер и на 26 юли 1895 година, на напълно скромна гала, двамата подписват брак. Заедно се отдават на проучването на радиоактивността, в това време им се раждат две деца – девойките Ирен и Ева. През 1903 година Мария става първата жена в историята, получила Нобелова премия за работата си в региона на физиката. Поделя си я със брачна половинка си Пиер и с учителя си Анри Бекерел.

Всъщност Нобелова премия е получавал всеки член от фамилията ѝ (с изключение на по-малката ѝ дъщеря) – брачният партньор ѝ за физика, щерка ѝ Ирен и нейният мъж за химия, а съпругът на Ева – за мир. През 1911 година Мари отново получава Нобелова премия – този път за химия, поради откриването и проучването на детайлите радий и полоний, с което  тя става първият човек  с две присъдени награди .



В процеса на проучване на радия Мария не е напълно наясно какъв брой е рисков за здравето, по тази причина и не носи защитно облекло. Носела проби със себе си, имала е и амулет от радий. Облъчването ѝ е повода за затрудненията и нейната гибел през 1934 година Тя е първата жена, чието тяло е положено във френския Пантеон, поради персоналните й достижения, а не тези на мъжа ѝ, само че се допуска, че тленните ѝ остатъци ще бъдат радиоактивни в идващите 15 века, по тази причина са в оловен ковчег.
Кои са " Радиевите девойки "?

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР